המצב הקיים: מדוע הפסקות החשמל פוגשות אותנו בחודשים האחרונים?
בחודשים האחרונים היינו עדים ללא מעט מקרים של הפסקות חשמל, בהן הפסקת החשמל הגדולה שפקדה אותנו בחודש יוני, בה נפגעו למעלה מרבע מיליון בתים. הסיבה לכך, נעוצה בין היתר בעובדה שתחנות הכוח ורשת אספקת החשמל לבתים אינן יכולות לעמוד בעומס הצריכה ולכן קורסות לעיתים. בהתאם לכך, וכחלק מהתפתחות תחום החשמל בשנים האחרונות, הגיש שאול גולדשטיין, מנכ"ל חברת "נגה" – ניהול מערכת החשמל, הצעה ליושב ראש רשות החשמל, בדבר פתרון אופציונלי למצב, והוא אגירת חשמל.
התוכנית של נגה: 2,500 מגה-וואט למתקני אגירת חשמל
בראש התוכנית אותה הציעה גולדשטיין לאמיר שביט, יושב ראש רשות החשמל, עומד הרעיון להטמעת כ-2,500 מגה-וואט עבור מתקנים שונים לאגירת חשמל שימוקמו רחבי הארץ. בתוכנית, מסביר גולדשטיין כיצד ניתן לאגור את החשמל המיוצר אך לא ממומש, במגוון מתקני אגירה ותחנות משנה, ובעת הצורך לפרוק אותו לבתים.
כדוגמה, מצביעה חברת נגה על כמות של אלפי מגה-וואט חשמל שיוצרו אך לא נוצלו, שפשוט הלכו להם, בעוד שהמדינה משלמת על ייצור החשמל הזה, אך לא מממשת ומנצלת אותו. בפועל, חשמל רב מיוצר במהלך היום, אך שעות צריכתו מגיעים רק לקראת הערב, בין 16:00 ל-22:00. כיום, החשמל שמיוצר אך לא מנוצל נזרק לפח, בעוד שעל פי גולדשטיין, אגירת חשמל תאפשר לשמור אותו למקרים של עומס ובפרט הפסקות חשמל.
הרעיון מאחורי התוכנית ואופן יישומה
אגירת חשמל היא אינה לצורך אגירה וניצול החשמל עד תום בלבד, אלא מדובר על רובד נוסף והוא תחום האנרגיה המתחדשת. בסופו של יום, ייצור החשמל בכמויות מסוימות וניצולו כהוגן, יוכל להוביל להפחתת הצורך בייצור חשמל באמצעות תחנות כוח מזהמות, ובכך המעבר לאנרגיה ירוקה יגדל.
בנוסף לכך, הטמעת תחנות משניות בפריסה ארצית לאגירת חשמל כפי שמציגה חברת נגה בתכניתה, תאפשר לספק חשמל בהתאם למוקדי הביקוש, ובכך להקטין את הסיכויים להפסקות החשמל החוזרות. יחד עם זאת, חשוב להבין שאופן הטמעת התוכנית יידרוש שילוב פעולה בין חברת נגה לבין חברת החשמל האמונה על קו החלוקה ותשתית האספקה בארץ. אי לכך, יידרש לבצע חיבור בין תחנות המשנה לרשת האספקה, שידרוש מחברת החשמל לאפשר לחברת נגה להיות בבעלות מסוימת על התשתית.
אגירת חשמל אפשרי או לא? על היחסים של נגה עם חברת החשמל
מי שעוקב, ודאי יודע כבר כי היחסים בין נגה לחברת החשמל אינם סדורים וכי קיימת מתיחות בין השניים. דבר זה מהווה מכשול לא קטן, שכן תוכנית לאגירת חשמל כפי שמציגה חברת נגה, צריכה שילוב כוחות ושיתוף פעולה מסוים של 2 הצדדים. כשמסתכלים על תחומי האחריות של חברת החשמל, ניתן לראות כי רפורמת החשמל שנתנה לספקיות חשמל חדשות להיכנס למגרש ולהוות ספקיות אלטרנטיביות, הותירה את מונופול חברת החשמל רק על קו החלוקה והאספקה.
עם הגשת התוכנית לרשות החשמל, התייחס שאול גולדשטיין למחלוקת וליחסים בינו לבין חברת החשמל, והסביר לכל את החשיבות הרבה שבמתן השליטה על תחנות המשנה בידי חברת נגה על אף חיבורן לתשתית ולרשת שבבעלות חברת החשמל. עוד הוסיף ואמר, כי הדבר יסייע רבות, אך חייבת להתקיים שיתופיות הדדית רבה בין 2 הצדדים.
רוצים להשוות בין כל ספקיות החשמל האלטרנטיביות ולקבל את ההצעה הזולה ביותר? לחצו כאן למעבר מחשבון חשמל.
מסלולי החשמל המובילים:
חוסכים קבוע - לאורך כל היום (24/7)
- הנחה 6%
- ימים א' – ש'
6% הנחה קבועה בחשבון החשמל
מסלול לילה - (23:00 בלילה ועד 07:00 למחרת)
- הנחה קבועה 20%
- ימים א' – ש'
20% הנחה בשעות נבחרות בחשבון החשמל
הייטק - (23:00 בלילה ועד 17:00 למחרת)
- הנחה 10%
- ימים א' – ש'
10% הנחה בשעות הלילה והיום