המצב בעולם: האם מדינות העולם מייצרות אנרגיה ממקורות מתחדשים?
איפה טמון הפוטנציאל לחסכון בחשמל? ובכן ייצור חשמל נקי ואנרגייה מתחדשת הפכו כבר מזמן לשאיפה גלובלית, וזאת על מנת למנוע את ההתחממות הגלובלית ואת פליטת גזי החממה. מחקרים ודוחות רבים, מעידים על מדינות רבות שכבר החלו את המעבר המשמעותי מייצור חשמל מזהם, לתהליכים ירוקים, כאשר כבר בשנת 2022, חלק מהמדינות הראו מספרים מרשימים: פורטוגל ייצרה כ-57% מהחשמל המקומי בדרכים ירוקות, ספרד עמדה על 42%, יוון 41% ועוד ועוד.
המדדים של ישראל – איפה ישראל עומדת ביחס לכל השאר?
ביחס למדינות העולם, ישראל נמצאת מאחור בלשון המעטה. העמידה ביעדים אותם הציבה לעצמה לא התממשו, והעתיד לא נראה מזהיר. עם זאת, אנחנו בחשמלית, לצד חוקרים שונים ומחקרים בתחום, סבורים כי מה שהיה היה, ועוד לא מאוחר כדי לתקן את המצב. הטבלה הבאה שהכנו עבורכם בחשמלית, מראה את הנתונים עד כה והנתונים שיכולים לקרות, על סמך מחקרים של מומחים במכללת אפקה.
היעד לייצור חשמל ירוק | תאריך העמידה ביעד | קרה או לא קרה? |
ייצור של 10% מהחשמל במדינת ישראל באופן נקי | שנת 2020 | לא קרה – בפועל העמידה ביעד זה הגיע רק לקראת שנת 2022, שם מדינת ישראל השיגה ייצור של כ-9.8% מהחשמל באופן נקי. |
יעד מדיני הכולל ייצור של 30% מהחשמל באופן ירוק | עד שנת 2030 | מדובר ביעד שהמדינה מטילה בספק, אך התחייבה לו, והוא כולל יעד ביניים העומד על ייצור 25% מהחשמל באופן נקי בשנת 2025. |
יעד בו מאמינים החוקרים במכללת אפקה, העומד על ייצור של בין 80% לכ-100% מהחשמל במדינה באופן נקי. | עד שנת 2050 | מדובר על יעד שיכול להתרחש כתלות במודל אותו יצרו המומחים במכללת אפקה, שנע בין מודל פסימי למודל אופטימי במיוחד, אך בהחלט מודל בר ביצוע. |
היכן חבוי הפוטנציאל לחסכון בחשמל שישראל לא מממשת?
לאחר הטבלה הזו, אתם ודאי שואלים את עצמכם איך זה הגיוני, ואיך אפשר לייצר כמות כזו של חשמל באופן ירוק. ובכן התשובה מתחלקת ל-2 דרכים אפשריות, התלויות זו בזו.
- ייצור חשמל באמצעות משאבים מתחדשים – כמות השטח שאינו מנוצל במדינה ויכול להתייעל לטובת ייצור חשמל הוא עצום. בין אם באמצעות הקמת חוות סולאריות, הקמת תחנות רוח ליצירת חשמל, שימוש בגלי הים ועוד. כל אלו, יכולים לספק כמויות עצומות של חשמל שיבואו לתועלתם הן של האזרחים, הן של המדינה וכמובן גם של הסביבה עצמה.
- אגירת אנרגיה בקני מידה גדולים – לצד ייצור חשמל באופן נרחב, מדינת ישראל תהיה חייבת לייצר מאגרי אנרגיה נרחבים, ובכך תוכל לשמור אנרגיה רבה המיוצרת במהלך כל השנה. רק שילוב של שני גורמים אלו – ייצור ואגירה, יוכל להביא לכדי חיסכון בקנה מידה רחב, העומד בנתונים שהצגנו קודם לכן.
מה עתיד לקרות מכאן והלאה ואיפה זה פוגש את הצרכן הביתי?
איפה זה פוגש אתכם בתור הצרכן הביתית? איך אפשר לממש את הפוטנציאל לחסכון בחשמל באמת? ובכן בשעה שבה אנו מנסים לחסוך ככל הניתן על מנת לקבל במחשבון חשמל את המחירים הנמוכים ביותר, אפשר להגיד שהעתיד יכול להיות מזהיר יותר מהמצב הנתון. בין אם התקנתם מונה חשמל חכם כחלק מרפורמת החשמל כדי לקבל הנחות בתעריף החשמל, ובין אם אתם מעדיפים להתקין לוחות סולאריים בבית, המצב כיום לא הולך יד ביד עם הצרכן הביתי. לכן, כל שנותר לנו הוא לחכות ולקוות שדברים ישתנו לטובה.
לצערנו לא. לישראל יש פוטנציאל עצום לחסון בחשמל, אך הוא אינו מנוצל נכון להיום. ישנן לא מעט תוכניות שמנחות כיצד כן ניתן להפוך את המדינה לחסכונית, ימים יגידו אם הן יבואו לידי ביטוי.
בקצרה, רפורמת החשמל לקחה מחברת החשמל את הבלעדיות על ייצור ואספקת החשמל לצרכנים השונים, וכעת חברות פרטיות רבות כבר התחילו לספק חשמל.
נכון להיום, המחיר עבור קילוואט שעה עומד על 62.5 אגורות. עם זאת, הודות לרפורמה, חברות שונות מציעות מגוון מסלולי הנחה לתעריף זה.
באופן עקיף כן. ייצור חשמל "פרטי" באמצעות לוחות סולאריים מאפשר לבעל הבית למכור את החשמל לחברת החשמל, ובכך להתקזז מולה על חשבון החשמל החודשי.
מסלולי החשמל המובילים:
חוסכים קבוע - לאורך כל היום (24/7)
- הנחה 6%
- ימים א' – ש'
6% הנחה קבועה בחשבון החשמל
מסלול לילה - (23:00 בלילה ועד 07:00 למחרת)
- הנחה קבועה 20%
- ימים א' – ש'
20% הנחה בשעות נבחרות בחשבון החשמל
הייטק - (23:00 בלילה ועד 17:00 למחרת)
- הנחה 10%
- ימים א' – ש'
10% הנחה בשעות הלילה והיום