התחרות עולה והשחקנים בהתאם: מה קרה עם רפורמת החשמל עד כה?
לפני כ-6 שנים, יצאה לדרך אחת מהרפורמות הגדולות שקרו בישראל בתחום החשמל בפרט – רפורמת החשמל, ובמשק הישראלי בכלל. מדובר כמובן, על הרפורמה בה רשות החשמל החליטה על "שבירת" מונופול חברת החשמל, ופתיחת מקטע האספקה והייצור עבור גופים פרטיים שונים. מאז, נמכרו 4 תחנות כוח של חברת החשמל לידי חברות פרטיות שונות, ויתרה מכך כפי שניתן לראות בחודשים האחרונים, התווספו למקטע אספקת החשמל מגוון ספקיות חשמל אלטרנטיביות.
כל הדברים הללו שעומדים מאחורי הרפורמה, הובילו במיוחד לדבר מרכזי וחשוב אחד – תחרות בשוק החשמל בארץ.
רפורמת החשמל הצלחה סופרים במדרגות: גודל התחרות בשוק החשמל
כאמור, אחד הדברים המשמעותיים שהרפורמה יצרה הוא התחרות המשמעותית שקיימת כיום בשוק החשמל כולו בארץ. את התחרות הזו ניתן לחלק ל-2 מקטעים עיקריים:
- מקטע הייצור – התחרות שנוצרה בעקבות תמריצים במקטע ייצור החשמל. זאת בקרב יצרניות חשמל ובעלות תחנות כוח כדוגמת משק אנרגיה וכדומה.
- מקטע האספקה – תחרות משמעותית שנוצרה לאור פתיחת מקטע אספקת החשמל בפני חברות פרטיות ללקוחות קצה, ביניהם ניתן לראות היום חברות כגון בזק אנרג'י, סלקום אנרג'י, אמישראגז חשמל ועוד.
כלל התחרויות השונות הללו, מובילות בסופו של יום לכדי 2 דברים משמעותיים – הראשון הוא הוזלת מחירי החשמל עבור הצרכנים לאור התחרות, והשני הוא ביטחון אנרגטי גבוה.
מה הקשר בין תחרות במשק החשמל לביטחון אנרגטי למדינה?
ביטחון אנרגטי, כפי שגם ציין דורון עזרא, מנכ"ל רמת נגב אנרגיה ואשדוד אנרגיה, נובע בעיקר מדבר אחד, והוא עודפי חשמל במדינה. על מנת להגיע למצב שכזה, שבו תחנות הכוח בישראל מספקות יותר חשמל מכמות החשמל הנצרכת, נדרשת בין היתר תחרות בשוק החשמל. יזמים וגופים פרטיים, שיראו שרווחי ונכון להם להיכנס לשוק זה, יכנסו אליו, יקימו תחנות כוח נוספות, ובכך המדינה תהנה מייצור חשמל בהספקים גדולים הרבה יותר.
עד כמה מגבלות ושינויים במצב הקיים ישפיעו על מחירי החשמל לצרכן?
מי מכם שעוקב, ודאי שמע לא פעם על הרגולציה שמנסה רשות החשמל להכניס לתחום ייצור החשמל, עם הגבלת המחירים אותם יכולות לגבות יצרניות החשמל השונות שבבעלותן תחנות הכוח במדינה. אם כן, הגבלות אלו למעשה, שאת השפעתן נוכל לראות אם וכאשר יכנסו לתוקף, עלולות להשפיע לא מעט על המחירים לצרכן, ואפילו על המדינה כולה.
מדוע? ובכן בלי להתאמץ כל כך, ניתן להבין שהגבלות כאלו ואחרות, יהיו אשר יהיו, מגבילות לא רק את היצרניות עצמן, אלא גם את התחרות בשוק. לאור כך, ולאור כל הדברים עליהם דיברנו עד כה, הגבלות אלו בהחלט עלולות להעלות את מחירי החשמל לצרכנים, ויתרה מכך להוביל למצב שתחנות כוח חדשות לא יוקמו, והמדינה תסבול ממחסור בחשמל.
כל זאת כמובן, מתווסף לבעיה נוספת שבה מדינת ישראל מדשדשת בעקבות המעבר לאחוזים גבוהים יותר של אנרגיה מתחדשת, אשר נדרשים במוקדם או במאוחר על מנת להמשיך ולייצר אנרגיה "בכל מחיר".
מסלולי החשמל המובילים:
חוסכים קבוע - לאורך כל היום (24/7)
- הנחה 6%
- ימים א' – ש'
6% הנחה קבועה בחשבון החשמל
מסלול לילה - (23:00 בלילה ועד 07:00 למחרת)
- הנחה קבועה 20%
- ימים א' – ש'
20% הנחה בשעות נבחרות בחשבון החשמל
הייטק - (23:00 בלילה ועד 17:00 למחרת)
- הנחה 10%
- ימים א' – ש'
10% הנחה בשעות הלילה והיום