חשמל כשר: מה זה, את מי הוא משרת וכמה זה יעלה לנו

החלטת הממשלה על פיילוט להקמת מתקן לאגירת חשמל בימי חול שישרת את הציבור החרדי בשבתות ובחגים מעוררת שאלות רבות. האם הפטנט הזה, שנועד לענות על צורכי הציבור החרדי, יפגע ביתר האוכלוסייה או ישרת גם אותה?

שומרי השבת שבינינו מפעילים משכבר הימים את שעון השבת – זה שמותיר את מכשירי החשמל מחוברים לזרם בשבתות ובחגים בלי צורך להדליק ולכבות אותם ידנית – איסור על פי ההלכה. אלה פועלים בחיבור לארון החשמל או לשקעי החשמל השונים, לצד טיימרים לדוד החשמל, התאורה, ועוד. אבל לצד התקנים אלה נולד לאחרונה הפטנט של "חשמל כשר", כזה שלא מיוצר בשבת ונועד לענות לא רק על צורכי המהדרין אלא לסייע לכל צריכת החשמל בישראל. מעוניינים לבדוק לעומק? מומלץ לבצע השוואת ספקי חשמל.

מה זה חשמל כשר?

באמצע 2023 החליטה ממשלת ישראל על פיילוט להקמת מתקן אגירת חשמל בבני ברק, שיאגור בתוכו חשמל לאורך ימות השבוע, ויחסוך את ייצור החשמל בשבת ובחגי ישראל. הכוונה היא לאגירת אנרגיה עודפת בימות החול, אשר תעמוד לרשות שומרי המסורת שמחפשים "חשמל כשר" בשבת ובחג. החלטת משרד האנרגיה להפעיל את הניסוי באה כדי לייתר את הספקת החשמל הנהוגה כיום באמצעות גנרטורים פרטיים שמהווים סכנה למשתמשים, עלותם יקרה והם גורמים לזיהום סביבתי משום השימוש בדלקים מאובנים.

פיתוח מתקני אגירה משוכללים מבטיח שמירה על איכות הסביבה תוך שימוש באנרגיות מתחדשות, הורדת עלות החשמל והבטיחות. לצד זאת, הגידול המשמעותי בביקוש לחשמל בשנים האחרונות בכלל המשק יאפשר את הרחבת ייצור החשמל באמצעות אגירת אנרגיה חשמלית והפצתה המושכלת.

את מתקן הפיילוט – שיספק 100 מגה-ואט לשעה – תקים חברת החשמל, והיא גם שאמורה להפעיל אותו בשלוש השנים שלאחר הקמתו. לאחר מכן המתקן יימכר לשוק הפרטי מתוך מגמה של משרד האנרגיה להבטיח תחרותיות במשק החשמל. במהלך תקופת הפיילוט תיבחן הישימות הטכנית של המתקן המורכב, הן לבנייה והן לתפעול. במידה שהפיילוט יצליח, מתוכננים לקום עוד ארבעה מתקנים וגדולים יותר בצפון הארץ בהספק של מאות מגה-ואטים.

מקור המונח "חשמל כשר"

כבר "החזון איש" קבע כי כדי ששומרי המסורת לא רק שלא יפעילו מכשירים צורכי חשמל בשבת ובחג, גם הספקת החשמל צריכה להיעשות ללא מעורבות של יהודים במועדים אלה – דהיינו, הפעלת תחנות הכוח והספקת החשמל דרך תשתיות חברת החשמל . 

יד מחזיקה מנורה דולקת עם אימוגיים מסביבה על רקע של גינה

הפתרונות לאגירת חשמל

הפתרון הבסיסי היה אגירת חשמל באמצעות גנרטורים תעשייתיים, האוגרים חשמל בימות חול ומספקים אותו לבתי הצרכנים בשבת ובחג. התשלום במקרה זה נעשה בהתאם לצריכה. הבעיה: הגנרטורים מונעים בדלקים פוסיליים (כאלה שעשויים ממאובנים) וגורמים לזיהום אוויר ולמפגעי רעש בסביבה העירונית שבה הם פועלים.

כל מי שעבר בשכונות חרדיות שהשתמשו בגנרטורים אלה בשבת ודאי שמע את רעש מנועי הדיזל וגם הריח אותם. בעיה נוספת שהתעוררה כתוצאה מהשימוש בגנרטורים הייתה שהחיבור שלהם לדירות היה באופן פיראטי, ללא עמידה בתקן בטיחות כלשהו, דרך עמודי החשמל או בין הדירות באותו בניין, מה שעלול היה לגרום לקצר, להתחשמלות של הדיירים ולשריפה, שלא לדבר על מעבר על החוק. בנוסף, מכלול המתקנים הסבוך הזה עלה לצרכן הרבה יותר מאשר צריכת החשמל הרגילה.

החלופה האחרת הייתה יצירת חשמל באמצעות מצברים דירתיים, כשהתשלום נעשה מראש. הבעיה: המצברים תופסים שטח רב וסובלים מבלאי גבוה. אפשרות שלישית היא יצירת חשמל על ידי מערכת סולארית המותקנת על הגג ומספקת את החשמל ללא מגע יד אדם. הבעיה: חיסרון בשטח גגות, שפירושו גם אי יכולת ייצור של די חשמל אם גודל הגג אינו מספיק, וכן יכולת האגירה של החשמל רק בשעות האור של היממה, מה שאומר בעיה בשעות החשיכה ובימים מעוננים.

מערכות אגירת אנרגיה – והביקורת עליה 

הפתרון המסתמן בחסות המדינה הוא כאמור של מערכות אגירת האנרגיה ("אוגרים") – סוללות ליתיום גדולות שמוטענות באנרגיה בימות חול, כאשר עם כניסת השבת/חג המערכת מנתקת אוטומטית את הצרכן מרשת החשמל הרגילה והוא מקבל חשמל מהאוגר, על פי הגדרת הצריכה הנדרשת. 

לפני שהתקבלה ההחלטה הממשלתית על התקנת האוגרים להספקת "חשמל כשר" לקחו על עצמן חברות פרטיות את ההתקנה – בחיבור לבניינים או לצרכנים בודדים. חברות אלה אפשרו ללקוחות את מימון החיבור למערכת לטווח ארוך, שבסיומו המערכת עברה לבעלות המלאה של הצרכן. 

המערכת המרכזית החדשה, שעלות הפיילוט שלה מוערכת בכ-120 מיליון שקל, כבר עוררה ביקורת, בין היתר בטענה לפגיעה בתחרות בשוק החשמל (אחרי שבהתאם להסכם הקיבוצי שנחתם עם חברת החשמל היא התחייבה ששוק החשמל ייפתח לתחרות), וגלגול העלות הכלכלית בסופו של דבר על הצרכן. בעיית המימון עיכבה גם את תחילת הפעלתו של הפרויקט. 

דאגה נוספת הייתה מפני דחיית הקמתן של תחנות כוח מתוכננות נוספות, לטובת האוגרים. במילים אחרות – העדפת האינטרס הדתי על ידי הממשלה במקום האינטרס של כלל הציבור. עכשיו החשש הוא כי הקמת האוגרים על ידי חברת החשמל תאפשר לה שליטה עליהם במשך שלוש שנים ואולי גם אחרי – טענה שנשללה על ידי חברת החשמל, אשר מסרה כי בעבר כבר מכרה תחנות כוח שונות ליזמים פרטיים.

כך או כך, בשלב זה לא ברור כמה זמן תיקח הקמת הפיילוט, האם אכן לא יגרום לייקור תעריפים על כלל הציבור וכמה חשמל יצליח לספק. רק בסיומן של שלוש השנים הראשונות להפעלתו ניתן יהיה לדעת האם הוא מייתר הקמתן של חלק מתחנות הכוח הרגילות. מכל מקום, למעוניינים לבצע העברה מומלץ לבצע השוואת מחירי חשמל באמצעות מחשבון חשמל.


מסלולי החשמל המובילים:

Energy בזק חשמל

חוסכים קבוע - לאורך כל היום (24/7)

  • הנחה  6%
  • ימים א' – ש'

6% הנחה קבועה בחשבון החשמל

סלקום energy

מסלול לילה - (23:00 בלילה ועד 07:00 למחרת)

  • הנחה קבועה 20%
  • ימים א' – ש'

20% הנחה בשעות נבחרות בחשבון החשמל

electra power

הייטק - (23:00 בלילה ועד 17:00 למחרת)

  • הנחה 10%
  • ימים א' – ש'

10% הנחה בשעות הלילה והיום

תוכן עניינים

פוסטים אחרונים

לוח חשמל

הסכם היסטורי בשוק החשמל הישראלי

שוק החשמל בישראל ממשיך לעבור מהפכה ירוקה עם הכרזה על הסכם אסטרטגי בין פריים אנרג'י לאלקטרה פאוור. במסגרת ההסכם, אשר תקף ל-22 השנים הבאות, התחייבה פריים אנרג'י לספק חשמל בהיקף מצטבר של כ-1.6-1.7 מיליארד שקלים, מה שממצב את החברות בקדמת תחום האנרגיה המתחדשת במדינה.

מחשב נייד לצד חץ אדום ועמודות

בעקבות השינויים בתעריפים: הנחות החשמל מצטמצמות

פזגז הצטרפה למגמה שהחלה בזק, וצמצמה את ההנחה שהיא מעניקה ללקוחות החשמל. ההנחה ירדה מ-7% ל-6% בלבד מתעריף חברת החשמל. הצעד מגיע בעקבות שינויים שביצעה רשות החשמל בתעריפים, אשר השפיעו על היכולת של ספקיות החשמל הפרטיות להמשיך ולהציע הנחות משמעותיות.

מנורה קופת חזיר שטר וכבל חשמל

מחיר החשמל החדש לשנת 2025: כמה נשלם החל מ-1 בינואר?

בשבוע האחרון רשות החשמל פרסמה את עדכון תעריפי החשמל לשנה הקרובה, וקבעה כי העלייה תהיה מתונה מעט מהצפוי. לפי הפרסומים, ניכר כי במקום עלייה של 3.8% כפי שתוכנן תחילה, המחיר יעלה ב-3.5% בלבד. העדכון ייכנס לתוקפו החל מה-1 בינואר 2025, ועשוי להכביד על ההוצאות הביתיות בצורה ניכרת, כלומר ניתן לצפות לעלייה בהיקף של מאות שקלים לשנה.

יד מחזיקה מנורה דולקת על רקע של מחברת

רפורמת החשמל שוברת שיאים: נובמבר מציג שיא במצטרפים חדשים

רפורמת החשמל בישראל שואפת לשבור את המונופול של חברת החשמל ולעודד תחרות חופשית במשק, עם דגש על הוזלת המחירים ושיפור השירות לצרכנים. מאז השקת הרפורמה, מעל 178,000 לקוחות כבר עברו למספקים פרטיים, והיא מראה גידול משמעותי במעברים בין חברות. המטרה הבאה של הממשלה היא להגיע למיליון לקוחות עד תחילת 2025, תוך קידום אנרגיה מתחדשת ויצירת תחרות בריאה בשוק.

תפריט נגישות

בזק אנרגי חשמל energy

השאירו פרטים ונציג בזק חשמל יחזור אליכם עם ההצעה המשתלמת ביותר!

או חייגו עכשיו:

השאירו פרטים ונציג סלקום אנרג'י יחזור אליכם עם ההצעה המשתלמת ביותר!

או חייגו עכשיו:

electra power

השאירו פרטים ונציג אלקטרה פאוור יחזור אליכם עם ההצעה המשתלמת ביותר!

או חייגו עכשיו:

על מנת לדעת את סך כמות הקוט"ש שצרכתם במהלך 12 החודשים האחרונים (או קרוב לכך) ולקבלת הערכת הנחה מדויקת יותר, לחצו על -> "נתוני הצריכה שלי" והתחברו לאיזור האישי שלכם בחברת החשמל.

לאחר ההתחברות, יופיעו קריאות המונה שלכם. חברו את כמות הקוט"ש אותה צרכתם במהלך 12 החודשים האחרונים, או קרוב לכך (ניתן לראות בתמונה המצורפת היכן הנתון נמצא) והזינו את הסכום הכולל לשדה "קוטש" שהדיווח "השנתי" הוא הנבחר.

ממה מורכב תעריף החשמל?
  1. מחיר לקוט"ש – לרוב הצרכן הביתי והעסקי משלם על מחיר אחיד בהתאם לרמת הצריכה בקוט"ש. אך לעיתים יש תעריף תעו"ז (תעריף עומס המערכת וזמן שימוש) המתחשב בין היתר בעונה (קיץ, חורף, עונת מעבר) וכן מקבצי שימוש (פסגה, גבע, שפל) ונוצרים 9 מחירים שונים.
  2. תשלום קבוע – עלות שמשקפת את סל השירותים שחברת החשמל מספקת ללקוחות וזאת ללא קשר לכמות השימוש. כמו למשל: קריאת מונה, עריכת חשבון, שליחת הודעה, גבייה, שירות לקוחות ועוד. החישוב הינו לפי תעריף יומי על בסיס שנתי. התשלום הקבוע מורכב מ-2:
    • תעריף קבוע חלוקה – עלויות לגבי המונים לפי מספר מונים.
    • תעריף קבוע אספקה – עלוית לגבי שירות לקוחות, גבייה ועוד (רק בחברת החשמל).
  3. תשלום קיבולת – תשלום שנועד להקצות בצורה שוויונית את עלות הקמת תשתיות החשמל ללקוחות. החישוב נעשה בהתאם לגודל החיבור של הצרכן על ידי המרה של ערכי האמפר ל-KVA. החישוב הינו לפי תעריף יומי על בסיס שנתי.

תעריף צריכת החשמל (קוט"ש)

התעריף העדכני עבור מחיר החשמל הנצרכת מרשת חברת החשמל (קוט"ש):

  • תעריף (ללא מע"מ): 0.5134 ₪
  • תעריף (כולל מע"מ): 0.6007 ₪

*החישוב יתבצע על התעריף שהוא ללא מע"מ.

כיצד אדע כמה קוט"ש צרכתי?

ניתן לבדוק את צריכת החשמל (קוט"ש) בכמה אופנים:

  1. חשבונית פיזית שמגיעה אלינו לתא דואר.
  2. חשבונית שמגיעה אלינו לכתובת האימייל. חפשו בתיבת המייל מיילים שמגיעים מכתובת המייל הבאה: noreplys@iec.co.il
  3. ניתן להיכנס לאזור האישי באתר חברת החשמל בלחיצה על הקישור הבא: איזור אישי

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

כתוב את הכותרת כאן

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

כתוב את הכותרת כאן

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

כתוב את הכותרת כאן

תהיו בטוחים שזה אמישרגז

השאירו פרטים ונציג אמישראגז חשמל יחזור אליכם עם ההצעה המשתלמת ביותר!

או חייגו עכשיו:

פזגז חשמל לוגו חדש

השאירו פרטים ונציג פזגז חשמל יחזור אליכם עם ההצעה המשתלמת ביותר!

או חייגו עכשיו:

תרצו לקבל הצעות מספקיות חשמל נוספות?