פיקוח מחירי החשמל: על מה בדיוק מדובר?
בחודש שעבר הודיע יו"ר רשות החשמל אמיר שביט, על רגולציה חדשה בתחום ייצור החשמל הפרטי, והיא פיקוח על מחירי החשמל. עד כה, היה קיים מרכיב מסוים בתשלום לתחנות הכוח שנועד להגן על אלו מהפסדים, אך בפועל רכיב זה נוצל על ידי מרבית תחנות הכוח, וכעת מבקש שביט לפקח ולמנוע אותו במטרה לרסן את מחירי החשמל, ולהוזיל את העלויות שמתגלגלות לצרכן בקצה. למען הסדר הטוב, בשנה החולפת (2023) שילם הציבור כ-440 מיליון שקל עבור רכיב זה, כאשר מרבית הבעיה נובעת מהתנהלותן של תחנות הכוח שנמכרו על ידי הממשלה לחברות פרטיות.
על מה כל המהומה: מה הבעיה שנגרמה כתוצאה מפיקוח מחירי החשמל?
ה"בעיה" במהלך של שביט נוגעת בעיקרה ליצרניות החשמל הפרטיות, אשר ספגו מכה לא קטנה בכנף. כתוצאה מהמהלך, שוויין של החברות הרלוונטיות בבורסה צנח בחודש האחרון, וחברות גדולות כגון משק אנרגיה ושיכון ובינוי אנרגיה, חוו ירידה של כ-25% בממוצע במניות שלהן. כמו כן, עם ההחלטה על פיקוח מחירי החשמל בארץ, צפויות יצרניות החשמל להפסיד בין 300 ל-400 מיליון שקל בשנה.
כיצד מתייחס יו"ר רשות החשמל להחלטה ולמצב שנוצר?
שביט, שהגיע לרשות מעולם החשמל הפרטי, מסביר כי המצב הנוכחי דורש התערבות לאור ניפוח העלויות על ידי החברות הפרטיות, שהגיע עד 450 אלף שקל ביום עבור רכיב המשלים של תעריף החשמל. הוא מדגיש שההיצע הנוכחי אינו מספק, ובשוק ישנה בעיה כללית אשר מחייבת פתרון כולל, ולא רק פיקוח על תחנות מסוימות.
עוד הוסיף שביט ואמר כי התגובות להחלט שלו חלוקות בין שני צדדים: אלו התומכים בהחלטה, בין אם באופן מוצהר ובין אם מחוץ לפרוטוקול, ואלו שכלל לא מצודדים בו ומתקוממים נגד ההחלטה. כחלק מהתומכים, ניתן לראות את מערכת הבנקאות בארץ, אשר סבורה שמדובר במהלך כלכלי נכון למדינה ולתושבים. מנגד, המתנגדים תוהים מדוע אי אפשר לחכות עם המהלך.
עם פנים קדימה: מה עתיד לקרות עם פיקוח מחירי החשמל?
המכירה של תחנת הכוח אשכול הכניסה למדינה 9.1 מיליארד שקל, אך כיום, לאחר שהכסף נגמר ואין תחנות נוספות למכירה, כל הוצאה לצורך התמודדות עם האתגרים הכלכליים בתחום החשמל יתגלגלו בסופו של יום לציבור עצמו, כמו דברים רבים אחרים. לדברי שביט, הסיבה המרכזית להעלאת התעריפים שצפויה כחלק מהפיקוח, היא ההשקעות הנדרשות להיערכות לחירום, ובמצב של היום אפשר להבין שמצבי החירום אינם בגדר "אולי".
כעת, בין אם ירצו הצדדים ובין אם לא, נראה שההכרעה על "האם יהיה פיקוח מחירי חשמל או לא?", הולכת לאיטה לכותלי בג"ץ, שם יכריעו האם מדובר ברגולציה מוצדקת או לא. באשר לכך, שביט מצהיר כי הוא ערוך להגן על המהלך ברמה המשפטית לאור הצורך שאכן קיים, ומנגד מאיר פנים ומציין כי הוא מצפה שבשנים הקרובות, במידה שההיצע בשוק יגדל והמצב ירגע, בהחלט יתאפשר לבחון את הסרת הפיקוח.
מסלולי החשמל המובילים:
חוסכים קבוע - לאורך כל היום (24/7)
- הנחה 6%
- ימים א' – ש'
6% הנחה קבועה בחשבון החשמל
מסלול לילה - (23:00 בלילה ועד 07:00 למחרת)
- הנחה קבועה 20%
- ימים א' – ש'
20% הנחה בשעות נבחרות בחשבון החשמל
הייטק - (23:00 בלילה ועד 17:00 למחרת)
- הנחה 10%
- ימים א' – ש'
10% הנחה בשעות הלילה והיום